Naar begin

Onze club

Hyun Moo

Welkom bij onze gevechtsportschool, een thuis voor de eeuwenoude tradities van de Koreaanse gevechtskunsten. Onze reis begon in 2005 met uiteindelijk de oprichting van Doksurigwan, wat vertaald kan worden als het huis van de Arhend, door de visionaire R.Th.A. de Kroon, in samenwerking met zijn vriend en trainingspartner M. van Gasteren. Deze naam draagt een diepe betekenis van toewijding en gemeenschap, en vormt de kern van alles wat we doen. Vanaf het prille begin hebben we ons gespecialiseerd in de rijke tradities van Hapkido en Hankido, waarbij we de essentie van deze gevechtskunsten omarmden en verder ontwikkelden onder de bezielende leiding van R.Th.A. de Kroon en M. van Gasteren.

In 2015 opende zich een nieuw hoofdstuk in ons verhaal toen Hee Chang Jang ons de naam Jungdokwan schonk, wat de school van rechtvaardigheid vertegenwoordigt. Deze nieuwe naam weerspiegelt onze gedeelde toewijding aan integriteit en ethiek, en versterkt onze missie om niet alleen meesters in de gevechtskunsten te zijn, maar ook in het leven zelf. In 2018 breidden we onze horizon verder uit met de introductie van KumMooyeh in Nederland, dankzij de visie van R.Th.A. de Kroon en de steun van GM Hyun Kyoo Jang. Dit betekende een verbreding van onze kennis en vaardigheden naar nieuwe facetten van de gevechtskunsten, terwijl we ons blijven inzetten voor voortdurende groei en ontwikkeling.

Het hoogtepunt van erkenning kwam toen GM Hyun Kyoo Jang ons de naam Hyun Moo schonk, wat de oudste en de wijste betekent. Onder deze naam zetten we onze reis voort, met een hernieuwde focus op het koesteren van de eeuwenoude wijsheid van de gevechtskunsten en het doorgeven van deze kennis aan toekomstige generaties. Onder de naam Hyun Moo hebben we ons gespecialiseerd in een breed scala aan disciplines, waaronder Hapkido, Hankido, evenals trainingen in mes, zwaard en boog. Onze missie is om een omgeving te creëren waarin leerlingen kunnen gedijen en groeien, zowel fysiek als mentaal. Welkom bij Hyun Moo, waar we samen streven naar excellentie, integriteit en verbondenheid in de prachtige wereld van de gevechtskunsten.

Vechtsportschool Culemborg

Geschiedenis

Hapkido

De korte geschiedenis van Hapkido is lang niet zo overzichtelijk als men zou verwachten van een vechtkunst die ongeveer 60 jaar oud is. Het feit dat Hapkido is opgebouwd uit technieken van verschillende stijlen, is daar mede debet aan. Ook werden in het begin de Japanse wortels van Hapkido vaak verzwegen en werd verteld dat Hapkido-technieken teruggingen op veel oudere traditionele Koreaanse stijlen. Hoewel technieken uit deze stijlen zeker hun weg naar het Hapkido-curriculum gevonden hebben, wordt de basis van Hapkido voor het merendeel gevormd door technieken uit het Daito Ryu Aiki Jujutsu van Sokaku Takeda, waarbij opgemerkt kan worden dat eeuwen eerder vechtkunst naar Japan werd geëxporteerd vanuit het koninkrijk Paekche. Maar op hun beurt waren de technieken uit Paekche waarschijnlijk sterk beïnvloed door Chinese stijlen, iets wat opgemaakt kan worden uit afbeeldingen en beelden uit die tijd. Hoe dan ook, we weten niet meer wat voor soort technieken het waren, en het is dus veilig om te zeggen dat de technieken uit Japan, die een grote invloed hadden op Hapkido, sinds die tijd een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt.

Kummooyeh

In 2010 creëerde Grootmeester Hyun Kyoo Jang Kummooyeh, waarin hij al zijn ervaring en kennis uit jarenlange studie combineerde. Hij heeft meer dan 35 jaar ervaring met het trainen en onderwijzen van Koreaanse vechtsporten, waaronder Taekwondo, Haedong Kumdo en Haidong Gumdo (traditioneel Koreaans zwaardvechten). Grootmeester Hyun Kyoo Jang gebruikte de traditionele technieken uit de Haidong Gumdo-stijl en omvatte sparring- en snijtechnieken, bewegende meditatie, tweezwaardtechnieken en traditioneel Koreaans boogschieten. Daarmee innoveerde hij een veelzijdig curriculum dat nu Kummooyeh heet.De World Kummooyeh Federation heeft zich wereldwijd verspreid, met organisaties in meer dan 30 landen, en elk jaar komen er meer bij. Tot op heden blijft Grootmeester Hyun Kyoo Jang de wereld rondreizen, instructeurs begeleiden en inspireren, en de World Kummooyeh Federation in Korea en daarbuiten laten groeien.

Hwalssogi

Hwalssogi, oftewel boogschieten, valt onder de term Korean Traditional Archery (K.T.A.). De oorsprong van het Koreaanse boogschieten gaat, voor zover bekend, terug naar het Koguryo-koninkrijk (37 B.C.-668 A.D.). Chu Mong staat bekend als een legendarische boogschutter uit die tijd. De boog heeft altijd een belangrijke plaats gehad in het Koreaanse leger; er werd een trektest gedaan met een zeer zware boog, wat een examenvereiste was in het leger. Pas bij de intrede van vuurwapens rond (935 – 1392) nam het gebruik van de boog af. Dit begon te veranderen na de "Hideyoshi-invasie" van Japan, een oorlog die zeven jaar zou duren.

Grootmeesters

Hapkido


Choi Yong-sul

Choi Yong-sul

(1904-1986)
Grondlegger
10e Dan Hapkido

Chang Chin-Il

Chang Chin-Il

(1940-2018)
9e Dan Hapkido

Lim Hyun-Soo

Lim Hyun-Soo

9e Dan Hapkido

Kim Yun Sang

Kim Yun Sang

(1934-2021)
9e Dan Hapkido

Ji Han-jae

Ji Han-jae

10e Dan Hapkido

Han Bong-soo

Han Bong-soo

(1933-2007)
9e Dan Hapkido

Myung Kwang-sik

Myung Kwang-sik

(1940-2009)
Oprichter World Hapkido Federation (WHF)
10e Dan Hapkido

Frankie Lacroix

Frankie Lacroix

8e Dan Hapkido
4e Dan Kummooyeh
2e Dan Taekwondo

Kummooyeh


Hyun Kyoo Jang

Hyun Kyoo Jang

Grondlegger
9e Dan Kummooyeh
8e Dan Haedong Kumdo